Published on 04/07/2025

THE GENTIAN HARVEST HAS BEGUN!

A LITTLE HISTORY

In 1885, distiller Alfred Labounoux was inspired to create an original aperitif liqueur. He chose to use Auvergne yellow gentian, harvested on the slopes of Puy Mary, near the village of Salers. It was a great success, and Salers became a must-have throughout the Auvergne and Limousin regions.

It wasn’t until the interwar period that Salers began to conquer the capital, thanks to the arrival of Corréziens and Auvergnats in Paris. Warehouses were set up in La Garenne-Colombe, then in Puteaux.

In 2006, the Salers distillery joined the VEDRENNE family group. Today, Salers is produced in Turenne, near Brive-la-Gaillarde.

THE HARVEST HAS BEGUN

The harvesting of yellow gentian (Gentiana Lutea) has begun, and it’s all about patience and respect for nature.  The yellow fairy only flowers every two years, and takes around twenty years to reach adult size.

What is the Gentian Lutea used to make Salers cheese?

Gentian lutea is a large, robust, perennial herb that can live up to 50 years, growing up to 2 m tall and 60 cm wide.  Harvested in the Massif Central, it is sometimes confused with white gentian, whose roots are highly toxic to humans and animals.

A REASONED APPROACH

Only the roots of Yellow Gentian are used in Salers. The roots are extracted exclusively by hand by the farmers who collaborate with the distillery, out of respect for the surrounding flora, pastures and local ecosystem.

OUR RECIPE IDEAS

ZITONIC

Ingredients

4 cl Ziane SALERS 100cl

10 cl tonic

1 cucumber slice

Preparation

Mix directly in a tumbler.

Add the cucumber slice directly to the cocktail.

FRESH WATER

Ingredients

1.5 cl VEDRENNE Yellow Peach Syrup 100cl

1.5 cl SALERS Gin 70cl – 40% Liqueur de Gentiane

2 cl Liqueur de Gentiane SALERS 100 cl – 16% (gentian liqueur)

8 cl tonic

1 cucumber slice

Preparation

Pour directly into a large wine glass.

Garnish with a slice of cucumber.

VEDRENNE IS…

expertise and know-how as a liqueur maker since 1923
a unique relationship with local producers
a rigorous selection of the best fruits, plants and spices
a unique and intense taste in aperitifs and cocktails
a brand recognized by the Entreprise du Patrimoine Vivant label

Visite guidée des burons tous les jours sauf le vendredi. durée 1h30 à 2h, tarif 5 € / adulte et 3 € / enfants de 8 à 12 ans.

C’est dans une tradition familiale que les Burons de Salers vous accueilleront sur leurs terres pour la découverte de leurs deux burons où vous attendent des visites guidées sur 260m² d’exposition, des dégustations, des repas…

SUR RESERVATION “LA TRUFFADE” Repas du buronnier dans un cadre exceptionnel

Repas tous les jours à midi (sur réservation), pass sanitaire obligatoire

Accueil des groupes sur réservation.

Horaires Boutique Collonges 2023-2024
Horaires d’ouverture :
Horaires d’ouverture :

Plongez dans l’univers de la liqueur du Noyau de Poissy avec une visite guidée sur les secrets de sa fabrication et profitez d’une dégustation de liqueurs ou sirops.

Visite guidée uniquement sur réservation auprès de l’Office de Tourisme Terres de Seine :

01 30 74 60 65 – www.terres-de-seine.fr

Plongez dans l’univers de la Verveine du Velay en vous rendant à la Distillerie Pagès, profitez d’une visite interactive sur sa culture et son histoire à travers les siècles, et d’une dégustation des produits Pagès.

Les réservations sont obligatoires pour les visites et les animations estivales.

Plongez dans l’univers du cassis avec une visite pédagogique et gourmande sur sa culture, son histoire à travers les siècles, et profitez d’une dégustation des produits Vedrenne.

Les réservations sont obligatoires pour les visites. Le nombre de personnes par visite est désormais limité.
Pour découvrir d’autres expériences, rendez-vous ici.